Ημερομηνία: 2015-02-17

Από: ΤΟΥΤΟΥΝΗΣ ΗΛΙΑΣ

Θέμα: ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Κύριε Καγιά, όπως αναφέρετε στο πιο πάνω κείμενό σας, ιστορικά δεν έχει καμμία σχέση με την πραγματικότητα. Αυτά περί ονομασίας και προέλευσης του σημερινού οικισμού Βουλιαγμένη, όπως Μηλιές, για Γορτύνιους οικιστές και για Μπουρντάν Αλή, νομίζω ότι είναι όλα μυθοπλασίες. Αυτά τα έχω ακούσει και εγώ πιο παλιότερα, αλλά ιστορικά δεν επισυνάπτονται.
Η απογραφή του Ιταλού Προβλεπτή Γκριμμάνι το 1700, μας δίνει τις ειδήσεις για τον οικισμό Burdanno με 16 οικογένειες και με πληθυσμό 91 κατοίκων. Μηλιές μετονομάσθηκε το έτος 1928 και το έτος 1940 λόγω του ότι μπερδεύονταν υπηρεσιακά και ταχυδρομικά με το χωριό Μηλιές που βρίσκονται κοντά στο Λάλα αποφασίσθηκε και μετονομάσθηκε σε Βουλιαγμένη, λόγω των κατολισθήσεων που εκλάμβαναν χώρα κατά τους χειμερινούς μήνες, αλλά και για την τοποθεσία που βρισκόταν ο εν λόγω οικισμός.
Ακόμη Πασάδες επί τουρκοκρατίας στον Μοριά είχαν έδρα σε δύο πόλεις στην Πάτρα και στη Τρίπολη. όσον αφορά το όνομα δεν σας το αναφέρω από που προήλθε με λίγη προσπάθεια μπορείτε να το εντοπίσετε. ακόμη σας αναφέρω ότι το χωριό επί της ελληνικής επανάστασης του 1821, έπαιξε σημαίνοντα ρόλο, με διάφορα πρόσωπα όπως Παλαιών Πατρών Γερμανός, Γκούρας, Σοφιανόπουλος, Σισιναίοι, Ιμπραήμ Πασάς κ.ά.
Τέλος, νομίζω, κύριο μέλημα ενός ανθρώπου που ασχολείται με την καταγραφή της ιστορίας, έχει υποχρέωση να μην στηρίζεται σε αβάσιμες μαρτυρίες και μυθοπλασίες, αλλά σε ιστορικές πηγές.
Ευχαριστώ για την φιλοξενία!

Νέο σχόλιο