ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ
Ένα από τα παλαιότερα σωζόμενα ιστορικά προσκυνήματα στην περιοχή της Ηλείας είναι αυτό της Μεταμορφώσεως Του Σωτήρος στη Βουλιαγμένη (Μπουρντάνου) της Πηνείας. Βρίσκεται μερικές εκατοντάδες μέτρα έξω από το χωριό, το Δ.Δ. Βουλιαγμένης του Δήμου Πηνείας.
Η σημερινή μορφή του Καθολικού της Μονής είναι βασιλική χωρίς τρούλο, αν και για παλαιότερα αναφερόταν ότι ήταν βασιλική με τρούλο.
Η Εκκλησία λειτουργεί κάθε Πέμπτη και την τέταρτη Κυριακή κάθε μήνα. Επίσης, αγρυπνίες γίνονται στις 24 Σεπτεβρίου (μνήμη του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου) και στις 31 Δεκεμβρίου (μνήμη της Οσίας Μελάνης της Ρωμαίας).
Η Ιστορική Εικόνα της Μονής
Τα ευλαβέστερα κειμήλια ενός ορθόδοξου μοναστηριού είνα τα λείψανα των Αγίων της πίστεως και οι Εικόνες της Λατρείας.
Η Ιστορική εικόνα της Μπνής ευρέθη κοντά στην πηγή, όπου υπάρχει το Αγίασμα. Το Αγίασμα είναι μια μεγάλη ευλογία για τους ευλαβείς προσκυνητές και πνευματική ανάσα. Η πηγή βρίσκεται στο χώρο της Μονής.
Στην Πανήγυρη της Μονής γίνεται Λιτανεία της Ιεράς Εικόνας και Αρτοκλασία κάθε χρόνο, με χοροστασία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ηλείας.
Με μέριμνα του Μητροπολίτου κ. Γερμανού αναβίωσε η μοναχική παρουσία στην Ιερά Μονή με την παρουσία δύο μοναζουσών μέχρι στιγμής, ενώ το έργο τους υποστηρίζεται από την Ιερά Μητρόπολη.
Η Ιερά Εικόνα αποτελεί πηγή ιαμάτων για τους πιστούς, οι οποίοι προστέχουν με πίστη και λαμβάνουν την ίαση.
Επίσης υπάρχει ιερά λειψανοθήκη που περιέχει λείψανα οστών και ασκητών μοναχών που έζησαν και εναρέστησαν τον Τριαδικό Θεό. Στην πανήγυρη της Ιεράς Μονής τα Άγια Λείψανα εκτίθενται σε προσκύνημα.
Η αρχιτεκτονική μορφή του καθολικού της Ιεράς Μονής έχει υποστεί αλλαγές κατά καιρούς, καθώς υπέστη πολλές καταστροφές. Μόνο το δάπεδο σώζεται στην πρώτη του μορφή, ενώ το υπόλοιπο κτίσμα είναι μεταγενέστερο. Το τέμπλο και η εικονογραφησή του είναι περίπου 200 ετών.
Η Ιερά Εικόνα πυρπολήθηκε χωρίς να υποστεί ζημιά το 1872, ενώ οι κάτοικοι της Βουλιαγμένης και των γύρω χωριών της περιοχής της Πηνείας δείχνουν με την παρουσία τους την ευλάβεια τους στις Θείες Λειτουργείες και τις Εορτές της Μονής.
Η προφορική παράδοση θέλει την ιστορία της Μονής να ξεκινά από τον 12ο και τον 13ο αιώνα, όταν η ορθόδοξη παρουσία στην Ηλεία θα δεχόταν την επίθεση της Φράγκικης επεκτατικότητας και της Καθολικής εκκλησίας η οποία θα προσπαθήσει να επεκτείνει τη δράση της σε όλη την Πελοπόννησο.